Recept za dobru firmu – Poslovna edukacija

Prezentacija koja je data na ovom sajtu predstavlja pokušaj da se na osnovu praktičnog operativnog iskustva da odgovor na pitanje:

da li postoji recept za dobru firmu?

Poslovna edukacija je osnovni cilj ovog sajta, i to kao konkretna obuka kako se vodi poslovanje neke firme kroz primere iz prakse, jer je to najbolji način da se nauči sve ono što je neophodno da se zna da bi se bavili vođenjem nekog posla – menadžmentom.

Ekonomiju je teško egzaktno definisati zbog ogromnog broja faktora koji na nju utiču, od kojih mnogi nisu pod našom kontrolom. Zbog toga je neophodno, da bar ono što je nesporno važno i što sigurno doprinosi kvalitetnijem poslovanju, bude urađeno što pre i što bolje.

Za razliku od prava, medicine i mnogih drugih profesija, za koje je neophodno usko-stručno i specijalizovano obrazovanje da bi se steklo pravo na bavljenje ovim profesijama, kada je u pitanju ekonomija – to nije neophodno. Nažalost, smatra se da se gotovo svako u nju razume i da nisu neophodna konkretna specijalizovana znanja o ekonomiji i vođenju preduzeća, da bi se neko tim poslom bavio.
Ukoliko te biznis toliko okupira da nemaš vremena ni za šta drugo, onda nešto nije u redu – ili sa tobom, ili sa tvojim biznisom.
William Boetcker

Razdvajanje funkcija vlasništva i menadžmenta (što predstavlja osnov tržišne privrede), još uvek nije u velikoj meri zaživelo u Srbiji. Činjenica da se mnogi političari ekonomijom bave kao omiljenim hobijem, je razlog velikog stručnog zaostajanja srpskog menadžmenta u odnosu na konkurenciju.

btm

Vođenje preduzeća

Na fakultetima u Srbiji veoma mala pažnja se posvećuje konkretnim znanjima vezanim za način kako se u praksi organizuje i vodi poslovanje nekog preduzeća. Uglavnom se proučavaju opšti, teoretski predmeti, a očekuje se da se znanja vezana za vođenje poslovanja nekog preduzeća steknu spontano, kroz individualno iskustvo – u praksi na radnom mestu, što je vrlo nelogično, imajući u vidu važnost takvog znanja, kako za poslovanje celokupne privrede, tako i za svakog menadžera pojedinačno.

Osnovna funkcija ovog sajta je poslovna edukacija ili šta je to bitno što treba da znamo i radimo na svom poslu, ako želimo da ga uspešno vodimo.

Konkretni primeri za to su i 176 biltena MENADŽER DELFIN koji se bave poslovnom edukacijom kroz konkretne primere iz poslovne prakse najuspešnijih svetskih firmi i lidera.

UVEK MOŽEMO PORAZGOVARATI O POSLU, JER JE MENI TO ZADOVOLJSTVO.